呂慧儀粉絲斥資7萬搞生日應援 40歲生日願望:《愛回家》長拍長有

本頁檔案 | daffb2e_1024呂慧儀(阿蟹)9月3日度過她的40歲生日,愛子「蟹籽」黃柏翹家中陪媽媽慶祝吹蠟燭,而《愛回家之開心速遞》劇組上下都有送她蛋糕慶生,單是蛋糕數量都已經收到手軟,非常熱鬧。阿蟹的粉絲一向愛錫偶像,趁她生日的日子,斥資近7萬元港幣,安排生日應援,在巴士站和地鐵站燈箱買廣告賀壽,並進行慈善捐獻,以偶像的名義行善,非常有愛。

名為「龔水充電站」粉絲團特別舉辦大型生日應援,在全港多區的巴士站燈箱、港鐵站燈箱買廣告,以大大張阿蟹的靚相加上她最愛的橙色做背景,在鬧市中非常顯眼。此外,粉絲從義工營運的「匡懷士多」購入320支清潔精,其收益全數撥入「明輝食物銀行」,而清潔精則捐到「香港婦女中心協會」,相當有意義。

呂慧儀接受《晴報》電話訪問,她表示:「今年生日沒有準備甚麼慶祝活動,都係同家人吃飯同開工,如果之後有得休息就同蟹籽去玩吓。今年係第5年喺劇組過生日,可以在生日當天開工寧舍開心!我們的團隊熱熱鬧鬧,仲有一班很有愛的熊家人喺度,日日都有驚喜,我覺得自己好幸運有一班咁好嘅同伴,好幸福!(生日願望?)每年嘅生日願望都好簡單,希望大家都身體健康,《愛回家》長拍長有,蟹籽快高長大快快樂樂就好喇!」

對於粉絲的支持,呂慧儀非常感恩,說:「喜歡我們《愛回家》,喜歡媽呢空的粉絲設計了美美的燈箱廣告,又自發去做善事,能幫到人就幫,我覺得佢哋就係我最好嘅禮物,我都好感恩有佢哋,一直愛護我同支持我,平時開工拍嘢未必見到佢哋,借呢個機會都想多謝佢哋!希望佢哋繼續以愛行善,發放多啲正能量,幫助其他有需要的人。我希望嚟緊有機會去同啲燈箱打吓卡,留個記念!」